5 найбільших платформ он-лайн курсів від університетів світу

18.08.2014 17:53

Кожен з нас, ймовірно, відчував потребу слухати курси, які б розширили світогляд і навчили чомусь новому. 

Тож коли з’являється більше вільного часу – чому б не провести його з користю і задоволенням водночас? Зараз існує вже багато можливостей для відкритої освіти, зокрема портали он-лайн курсів від вишів, відомих на весь світ. Попри те, що форма навчання на таких сайтах відрізняється мало, їхній огляд допоможе вибрати саме те, що вам потрібно.

Edx

Більше 150-ти доступних он-лайн курсів та два мільйони користувачів. Рівно два роки тому його було засновано спільними зусиллями Массачусетського технічного та Гарвардського університетів. Після завершення курсу ти отримуєш сертифікат з підписом викладача, який можна вкласти у резюме. Є два види сертифікатів, один з яких безкоштовний, а інший платний. Другий відрізняється наявністю фотографії та ID.

Немає жодних вимог щодо навчального ступеня і знань з предмету – головне мати бажання і розуміти англійську на середньому рівні. Деякі курси передбачають не лише розширення знань, але і самовдосконалення, як, наприклад, поточний психологічний курс «Immunity to сhange», де вчишся розуміти себе, власні страхи та потреби і таким чином стаєш готовим до внутрішніх змін.

Курс поділений за тижнями і це дуже зручно – тобі дається певна кількість завдань на тиждень і ти сам плануєш власний час. Навчання здійснюється за допомогою відео та матеріалів для читання. Студенти також заохочуються до участі в обговоренні між собою. Для того, щоб отримати сертифікат, потрібно лише проходити невеликі тести, це можна робити стільки разів, скільки необхідно для чудового результату.


Coursera

Ще більшу кількість курсів – близько 600 – можна знайти на платформі Coursera. Тут зручна система пошуку – можна шукати їх за потрібними критеріями: ті, що починаються найближчим часом, пропонують певний вид сертифікату за якоюсь з галузей наук або мають субтитри до відеолекцій потрібною мовою. До речі, вже зараз відео трьох курсів мають українські субтитри, що стане у нагоді тим, хто прагне краще засвоїти інформацію. Загалом форма навчання нагадує Edx, по закінченню необхідно буде скласти екзамен. Єдине, що відрізняє – завдання можуть оцінюватися однокурсниками, а не лише способом самоперевірки.

Крім сертифікатів (звичайних і підтверджених), пропонуються спеціалізації. Такі курси мають додаткові переваги, наприклад, робота над проектом, який буде опублікований у мережі, або отримання гранту на навчання в університеті для десятьох найкращих студентів.


FutureLearn

Британська некомерційна альтернатива двом попереднім порталам. Хоч він і проходить бета-тестування, але вже заручився підтримкою багатьох університетів Великої Британії, а також організацій British Council, British Library і British Museum. Портал робить акцент на простоті подачі матеріалу та обговоренні між студентами. Творці відкриті для відгуків про роботу сайту і братимуть до уваги всі зауваження. Важливо те, що навіть якщо курс почався нещодавно, у слухача ще є можливість на нього записатися. Поточні курси можна переглянути на сторінці сайту.


Iversity

Курси представлені кількома мовами – англійською, німецькою, італійською та російською. Їх представляють професори європейських університетів, які і проводять відеолекції. Курси мають різні рівні, починаючи від початкового і закінчуючи складним. Інтерв’ю з викладачами, в яких вони розповідають про особливості навчання, допоможуть вибрати найбільш прийнятний варіант. Як і на інших порталах он-лайн курсів, до кожного з них подається детальний опис з усіма умовами та можливостями по закінченню, а також біографією лектора. Якщо ж ви пропустили курс, на який хотіли записатись – для вас відкриті відео і ви просто зможете прослухати всі лекції.


Open2study

Open2study – австралійська платформа, яка співпрацює з місцевими університетами. Курси так само поділені за тижнями, складаються з чотирьох модулів, які в свою чергу містять теми. В кінці кожної теми, яка представлена коротким відео, слухач проходить невеликий тест, який не має впливу на фінальну оцінку. Остання буде зазначена у сертифікаті. Окремо сайт пропонує платні курси з отриманням ступеня бакалавра або магістра, професійні сертифікати. Всі поточні і майбутні курси можна знайти за сайті.

Як навчання відбувається зсередини за конкретною спеціальністю – оцінюйте самі. Як демонструє досвід он-лайн студентів, головне – вибрати те, що справді цікаво. Тоді це зовсім не нагадуватиме буденне навчання і щотижневі завдання даватимуться легко і приноситимуть задоволення.