Абітурієнти зможуть обирати складність тестів ЗНО

17.10.2014 00:51

Однім із нововведень проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році стане впровадження у процедуру тестування дворівневих тестів. Метою введення дворівневого тестування є більш якісний відбір абітурієнтів, які вступають до вищих навчальних закладів.

Дворівневі тести у цьому навчальному році будуть впроваджені з двох тестових предметів української мови і літератури та математики.

За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, необхідність таких змін викликана об'єктивними причинами.

"До цього часу ми однаковий тест давали тим, хто вступає на механіко-математичний факультет університету і тим, хто хотів бути вчителем трудового навчання. Також однаковий тест з української мови і літератури складали ті, хто вступав на факультет української філології і ті, хто вступав на факультет спортивної медицини", - зазначив Лікарчук під час прес-конференції, що була присвячена проведенню ЗНО у 2015 році.

Він наголосив, що якісний відбір абітурієнтів на основі однакових тестів був ускладнений.

"Тому ми пішли на зустріч університетам і цього року будемо пропонувати тест рівня "А" - менш складний і тест рівня "В" - більш складний", - повідомив директор УЦОЯО, зауваживши, що цього року нововведення стосуватиметься лише двох предметів.

Він зазначив, що університети будуть самостійно визначати рівень складності тесту, результати якого необхідні для вступу на кожну спеціальність. Відповідні вимоги будуть визначені умовами вступу кожного вищого навчального закладу.

Директор УЦОЯО також зазначив, що абітурієнти, які матимуть результати тесту підвищеного рівня "В", матимуть можливість подати документи на спеціальність, де необхідно буде подавати результати тесту рівня "А". Відповідно той, хто складатиме тест рівня "А" не матиме можливості вступати на спеціальність, де умовами вступу передбачений тест вищого рівня складності.

Ігор Лікарчук повідомив, що практика дворівневих тестів існує в інших країнах світу, зокрема у Польщі.