Навчання вдома: підбірка онлайн-курсів для саморозвитку

23.08.2014 12:31

Сучасний світ, завдяки новітнім технологіям та геніальним ідеям,пропонує нам безліч можливостей для самоосвіти – варто лише захотіти вчитися. Пропонуємо підбірку цікавих та нетривіальних онлайн-курсів, які розпочнуться зовсім скоро чи до яких ще можна долучитися.Викладачі найкращих світових університетів запрошують навчитись управляти своїми фінансами, розуміти числа або ж дослідити ідеї ХХ століття, підтягнути англійську через лекції про мову та культуру Британії, вивчити основи криптографії, скандинавського кіно та телебачення, зануритись у життя динозаврів, а також бути щасливими.

 

 

«Особисте та сімейне фінансове управління»
від University of Florida на Coursera 

 

Практичний курс, який пропонує поглянути на життя як основу для трудової діяльності. Упродовж 8 тижнів навчання ви дізнаєтесь, як застосувати принципи фінансового управління у особистому житті. Курс розповість про гроші, кредити, багатство та управління ризиками, а також познайомить слухачів з зовнішніми факторами та їх впливом на особистий та сімейний фінансовий менеджмент. Студенти матимуть змогу накопичувати беджі (бали) за виконання різних видів завдань та демонстрацію певних навичок. Онлайн-курс допоможе розібратись у багатьох темах зі сфери фінансового управління для більш раціонального оперування грошовими потоками упродовж всього життя.

   Тривалість курсу:    20 серпня – 15 жовтня

 

«Досліджуючи англійське: мова та культура»
від British Council на Futurelearn

Курс розглядає британську культуру і англійську мову у практичному її використанні з метою поліпшення мовних навичок слухачів лекцій. В основі – короткі відео на різні теми, включаючи англійську мову як одну з глобальних мов світу, оточуюче середовище, підприємництво та літературу. Відзняті у Великобританії, онлайн-лекції допоможуть студентам курсу покращити навички розмовної та письмової англійської мови.

   Тривалість курсу:    1 вересня – 13 жовтня

 

«Скандинавське кіно та телебачення»
від University of Copenhagen на Coursera

У багатьох вимірах, скандинавське кіно та телебачення – це глобальний бренд,який поєднує культурні та соціальні цінності ліберального та прогресивного суспільства північної Європи. Цей курс розповість про соціальні, інституційні та культурні підвалини кіно та телебачення у Скандинавських країнах, а також його місце у Європейському та глобальному контексті. Слухачі курсу заглибляться у дослідження творчих сил, які стоять в основі кіно та телебачення, а також впливу на нього скандинавського суспільства. Упродовж лекцій розповідається про відомих кінорежисерів: від історичних та релігійних драм Карла Т. Дреєра (Carl Th. Dreyer), символічних та психологічних фільмів Інгмара Бергмана (Ingmar Bergman) до сучасного кіно Ларса фон Трієра (Lars von Trier), Акі Курісмякі (Aki Kaurismäki) та ін.; а також кіно- та теле-жанри, які підкреслюють особливість скандинавсього стилю.

   Тривалість курсу:    2 вересня – 10 жовтня

 

«Базова наука: розуміння чисел»
від The Open University на Futurelearn

Курс створений для того, щоб навчити студентів мислити як науковців, а також пояснити як використовувати числа для того, щоб описати світ навколо та знайти причину всьому: від атомів до океанів. Це, наприклад, може бути як розмір острову Гренландія, так і кількість молекул у крапельці дощу. Слухачі курсу нарешті перестануть лякатись дробів та відсотків, полюблять від’ємні числа, а також навчаться управляти ними як справжні науковці.

   Тривалість курсу:    18 серпня – 15 жовтня

 

 «Діно 101: Палеобіологія динозаврів» 
від University of Alberta на Coursera
 

Курс, який триватиме 12 тижнів – всебічний огляд всіх видів нелітаючих динозаврів. Основними темами, які розкриє навчальна програма, будуть: анатомія, харчування, пересування, походження, життя, вимирання, а також екологічна та поведінкова адаптація динозаврів. Лекції буде проведено у музеях, лабораторіях та на археологічних розкопках. Найбільш вражає те, що студенти отримають доступ до великої кількості інтерактивних модулів, які розроблено спеціально для цього курсу. Наприклад, вони отримають доступ до власної віртуальної колекції останків, зможуть самостійно будувати скелети динозаврів і бачити візуальне оформлення відповідного геологічного часу життя певного їх виду.

   Тривалість курсу:    3 вересня – 10 січня

 

«Ідеї ХХ століття»
від The University of Texas at Austin на Edx

Курс тривалістю 15 тижнів, метою якого є розповідь про те, як філософія, мистецтво, література та історія сформували ХХ століття та й світ сьогодні.Попередні 100 років відзначились неймовірним прогресом у всіх сферах життя людства, а також величезним обсягом війн та насильства. Людина зрушила кордони між добром та злом, правильним та невірним, в результаті чого суспільство втратило віру у цінності. Приєднуйтесь до цього провокуючого, радикального курсу, який окреслить інтригуючі зв’язки між кардинально-різними напрямками життя та зобразить місце особистості серед них.

   Тривалість курсу:    27 серпня – 10 грудня

 

«Наука бути щасливим»
від університету Berkeley на Edx

Всі люди хочуть бути щасливими, і є, насправді, безліч ідей того, що таке щастя та як його здобути. Але небагато подібних ідей базуються на науці. «Наука бути щасливим» – перший новаторський онлайн-курс позитивної психології, який досліджує основи щасливого та змістовного життя. Слухачі лекцій матимуть змогу зайнятись практичними уроками, досліджуючи те, як передові досягнення науки можуть бути застосовані у особистому житті. Курс запропонує студентам практичну стратегію з побудови власного щастя, тому що, як показують дослідження, 40% від нього залежить від нашої діяльності та звичок.

   Тривалість курсу:    9 вересня – 18 листопада

 

«Криптографія. Ч.1»
від університету Stanford на Coursera

Криптографія  незамінний інструмент для захисту інформації у комп’ютерних системах. Цей курс пояснить внутрішню сторону роботи найпростіших елементів кодування та способи їх правильного використання. Слухачі курсу взнають алгоритм мислення щодо захисту криптографічних конструкцій та застосування цих знань у реальних ситуаціях. Лекції поділено на дві частини: у першій відбудеться обговорення того, як дві команди (групи), які мають спільний секретний код, можуть вести захищену комунікацію у той час, як потужний супротивник намагається втрутитись; у другій частині – дослідження методів, за допомогою яких дві або більше груп можуть створити спільний секретний код. До складу курсу входять лекції, а також письмові домашні та лабораторні роботи.

   Тривалість курсу:    8 вересня – 11 листопада