Дворівневі тести ЗНО: особливості проведення

17.10.2014 00:53

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук надав інформацію про особливості проведення дворівневого тестування випускників шкіл, яке Міносвіти та Український центр оцінювання якості освіти планують впровадити у 2015 році. Він окремо наголосив, що наразі йдеться лише про тести з української мови та літератури і математики.

На своїй сторінці у Facebook директор УЦОЯО повідомив, що тест із української мови та літератури буде складатись з двох частин: "Базовий" і "Поглиблений рівень".

"Базовий рівень тесту будуть складати всі абітурієнти, незалежно від того, на яку спеціальність вони будуть подавати документи. Також базовий рівень тесту складатимуть всі випускники загальноосвітніх навчальних закладів, як ДПА. З цією метою (для ДПА) у тесті базового рівня будуть визначені завдання лише з української мови", - зазначає Лікарчук.

Він повідомив, що поглиблений рівень тесту з української мови та літератури складатимуть абітурієнти, які вступатимуть на спеціальності, для яких поглиблений рівень вимагатимуть Правила прийому до конкретного університету.

"За виконання частини тесту базового рівня абітурієнти отримають два результати : один за 12-бальною шкалою для ДПА, а другий за шкалою 100-200 балів для вступу до університетів. За виконання поглибленого рівня тесту також буде визначатися два результати за шкалою від 100 до 200 балів: за базову частину та за поглиблену. Для тих, хто складатиме тест з української мови та літератури для вступу до університету, в базовій частині буде визначений поріг "склав/не склав", - зазначає директор УЦОЯО.

"Стосовно тесту з математики, то тут ситуація дещо простіша. Він також складатиметься з базової та поглибленої частини. Його абітурієнти будуть складати так як і двохрівневий тест з української мови та літератури. Оцінюватися буде аналогічно. Але у ньому не буде завдань для ДПА", - пише Лікарчук.

Також директор Центру оцінювання розповів про орієнтовну технологію складання дворівневих тестів.

"Під час реєстрації абітурієнт зазначає, якого рівня (базового чи поглибленого) він буде складати тест. У пункті тестування він отримає зошит із тестом відповідного рівня. Для тесту поглибленого рівня буде визначений додатковий час для його складання", - повідомив Ігор Лікарчук.

Також, за його словами, тестування відбуватиметься не в школах, де навчаються абітурієнти, а в пунктах тестування.